miercuri, 25 noiembrie 2015

Trecutul Prezent: Istoria furculiței

Furculița este un tacîm care nu poate lipsi de pe nici o masă.  Un lucru atît de mărunt, dar care oferă o comoditate extraordinară. Astăzi, în funcție de meniu, un set standard de tacîmuri poate conține cinci furculițe: furculița pentru carne, pentru pește, pentru salată, furculița pentru desert și cea pentru fructe de mare.

 Problema cu care se confruntă oamenii secolului XXI este să folosească furculița corectă pentru un anume fel de mîncare, și pe ce parte a farfuriei trebuie să o țină. (pe ce loc trebuie să stea) Însă nu pentru asta au fost ele inventate, ci pentru a ușura și de a da un plus de eleganță mîncatului.

Paradoxal sau nu, furculița a fost inventată de chinezi acum 6000 de ani, cei care au și abandonat-o ulterior în favoarea bețișoarelor. Inițial, furculița avea două despărțituri. Aceasta ajuta la prepararea mîncării și la tăierea cărnii din farfurie.


Treptat, furculița a migrat din bucătărie pe masă, iar folosirea acesteia în timpul mîncatului nu  a fost o chestiune de practică ci una de etică burgheză. Atunci furculița și-a adoptat adevărata menire de tacîm elegant.

 Totuși, a fost nevoie de încă vreo cinci secole ca lumea sa ajungă să o folosească în mod curent. Acest proces nu a trecut fără ridiculizări. Pe marginea acestui subiect s-a expus și Biserica Catolică care s-a revoltat, considerînd o blasfemie să foloseşti un instrument de metal când Dumnezeu ţi-a oferit propria mână. În Thailanda, încă mai este considerat scandalos să-ţi duci mîncarea în gură cu furculiţa, ea fiind folosită doar pentru a-ţi pune mîncare pe lingură.


Pe la jumătatea secolului XVIII, în timp ce englezii și francezii se adaptau cu noua invenție diabolică, germanii se prindeau de utilitatea și importanța acestui obiect, dezvoltîndu-l. Astfel, ei au inventat furculița cu 4 dinți, care a devenit pe parcursul secolului XIX un lucru la fel de obișnuit precum este astăzi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu