miercuri, 25 noiembrie 2015

Trecutul Prezent: Istoria ochelarilor

Ochelarii nu sunt o invenție la fel de populară ca internetul sau automobilul, însă au schimbat cu siguranță modul în care este privită lumea. În țările dezvoltate peste 50% din locuitori citesc ziarul cu ochelarii pe nas. Să dăm timpul înapoi și să aflăm cum a reușit omenirea să-i aducă în fața ochilor a peste 77 milioane de oameni. 

Istoria începe în sec I, cînd filosoful Seneca ar fi citit toate cărțile din Roma folosind un bol plin cu apă. În aceeași perioadă, discipolul său , îmăratul Nero, privea luptele cu gladiatori printr-un smarald, o piatră prețioasă foarte transparentă.

Inventia primilor ochelari ii este atribuita italianului Salvino D’Armate, in jurul anului 1284. .Aceștia reprezentau două lentile unite prin intermediul unei bucăți de metal. Deși revoluționară, invenția era greu de purtat deoarece cădeau de pe nas. Brațele laterale prin care ochelarii se fixează de urechi sunt inventate mult mai tîrziu.

Istoria ochelarilor nu putea fi completa fara inventia lui Benjamin Franklin. Deranjat de faptul ca trebuia sa schimbe ochelarii cand citea si cand privea la distanta, Franklin a creat în anul 1780 ochelarii bifocali.

La fel ca orice alt accesoriu, ochelarii au trecut și ”testul” modei. De o mare popularitate s-a bucurat monoclul, care a devenit în 1880 un simbol al statutului social. Mai tîrziu, sunt în vogă ochelarii Lorgnette, specifici pentru doamne, și ochelarii Pince-nez, un alt model care stau pe nas. Acestia au fost purtați de fostul președinte al SUA Theodore Roosvelt, dar și pentru Morpheus din trilogia Matrix, acești ochelari erau un accesoriu definitoriu.

Odată cu tehnologia, ochelarii ne permit nu doar să vedem mai bine realitatea. În noul mileniu avem ochelari 3D, ochelari MP3 cu căști incorporate, și mai nou, Google a lansat în 2014 prima pereche de ochelari virtuali, care, efectiv ne teleportează în lumi fantastice. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu