miercuri, 2 decembrie 2015

Țările cu drapele asemănătoare

Știați care sunt țările care au drapelul asemănător cu cel al României? Spre marea mea uimire, mai există nu unul ci două state, înafară de Republica Moldova, a căror drapel se aseamănă izbitor de mult cu tricolorul nostru și al României. Aceste țări sunt... Ciad și Andora!

În Articolul Constituției ce reglementează modul în care ar trebui să arate drapelul României scrie:„Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Este articolul din Constituţie care reglementează clar modul în care trebuie să arate drapelul României.

Diferența între drapelul României o știm cu toții. Acum să vedem și celelalte drapele despre care v-am spus mai sus.



Iată drapelul Andorei:


Și cel al Ciadului:


Diferenţa dintre drapelul României şi al Ciadului o face nuanţa de albastru, în drapelul Ciadului fiind un albastru mai închis. De altfel, o declaraţie politică făcută de un parlamentar român în urmă cu 11 ani arată că problema asemănării drapelelor poate fi una foarte serioasă. „În anul 2001 am iniţiat o propunere legislativă pentru a preîntâmpina un incident diplomatic - ca pe culoarea galbenă a drapelului României să apară stema naţională, astfel încât drapelul românesc să nu mai fie confundat la acea vreme cu drapelul altor două ţări, respectiv Andora şi Ciad. Între timp, acest mic stat, Andora, a luat-o înaintea României şi a pus o stemă pe culoarea galbenă, astfel încât nu mai poate fi confundată cu Ciadul sau cu România”, arăta deputatul Metin Cerhez în 2004.

Drapelul României le-a dat bătăi de cap şi funcţionarilor din Primăria Timişoara. În invitaţia la evenimentele dedicate Zilei Naţionale, funcţionarii municipalităţii au ataşat un drapel în culorile albastru, galben, roşu aşezate orizontal. Potrivit www.tion.ro, steagul în forma trimisă de Primăria Timişoara aparţine provinciei Los Santos de Azuero din Panama.

Iată și drapelul provinciei Los Santos de Azuero:



Un comentariu: