miercuri, 25 noiembrie 2015

Trecutul Prezent: Jucăria Slinky

Generația anilor 60-90 nu au avut tablete, calculatoare și gadgeturi de ultimă generație. Farmecul copilăriei lor a constat în jucării simple și ingenioase. Una dintre acestea  este Slincky, sau echivalentul său în română –Jucăria primăverii. Ce-i drept, mulți dintre copii o cunosc drept Curcubeul. A fost una dintre cele mai de succes jucării  din toate timpurile recunoscute la nivel internațional. Istoria sa este una cît se poate de banală.


În 1943, inginerul naval  Richard James, făcea cercetări asupra unor dispozitive menite să stabilizeze navele.  A construit un obiect care avea sa devina o jucarie extrem de populară.
Este vorba despre un arc de sîrmă, înfășurat într-un arc spiral. Inginerul James și-a dat seama de potențialul invenției sale după ce, din greșeală, arcul a căzut de pe un raft, și, efectiv, a început să se ”plimbe” pe podea.

Jucaria Slinky clasică a intrat pe piață în anii 1950. Costul acesteia era de 1$.  În primele 90 de minute s-au vîndut peste 400 de jucării, iar de atunci s-au vandut, in intrega lume, mai mult de 300 de milioane de exemplare. Inițial, Slinky era din oțel și de culoare gri. 24 de ani mai tîrziu, jucăria era fabricată din plastic la fel de flexibil, în culorile curcubeului.

Posesorii acestor jucării au început să le folosească mai intelligent, astfel în 2006,pe youtube au apărut cîteva filmulețe în care deținătorii de jucării Slinky  se luptau pentru titlul de cea mai puternică jucărie. Unele ”bătălii” pe banda de alergat sau pe scările rulante durează pînă la 3 minute. Filmulețe au strîns peste  500 000 de vizualizări.

De-a lungul vremii, Slinky a căpătat și alte întrebuințări: soldații americani din Vietnam l-au folosit ca antenă pentru comunicații, iar un compozitor a creat o piesă în care un Slinky e folosit ca instrument muzical.


Cine are acum o astfel de jucărie în casă, se poate considera un om fericit, pentru că dezvoltarea tehnologiilor a făcut ca părinții și copii să uite de adevăratele plăceri ale copilăriei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu