sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Deșeurile solide vor fi colectate separat în Ialoveni

Pentru a avea un oraș mai curat, locuitorii orașului Ialoveni vor recicla deșeurile. Asta după ce Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a donat orașului Ialoveni 100 de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor solide.
 Sursa foto: facebook.com


Astfel, cetățenii orașului vor depozita sticla, plasticul și hîrtia în containerele de culoare verde, galbenă și albastră ce vor apărea curînd pe străzile și în curțile blocurilor de locuit.
Alexandru Pelivan, directorul Proiectului de Susținere a Autorităților Locale, a încredințat recipientele primarului Ialoveniului, Sergiu Armaşu, şi Gospodăriei locativ-comunale orășenești.

Sursa foto: facebook.com

”Oraşul Ialoveni este printre primele oraşe din republică care au beneficiat de asemenea containere şi a chemat cetăţenii să participle activ şi corect la procesul de colectare selectivă a deşeurilor, contribuind astfel la salubrizarea localităţii.”, a declarat Alexandru Pelivan.

De la venirea sa în funcția de primar, Sergiu Armașu a depus eforturi considerabile pentru a diminua problemele ecologice din localitate. După ce a instalat la fiecare stație de așteptare cîte o urnă de gunoi,a coordonat  și a efectuat lucrări de curățare a rîului Ișnovăț, acesta se bucură de încă un obiectiv atins.

Sergiu Armașu a menționat că ”Donaţia va îmbunătăţi, cu siguranță, calitatea serviciilor publice prestate, va contribui la amenajarea localităţii şi educaţia ecologico-sanitară a cetăţenilor. Rămîne deja pe conștiința lor dacă vor să facem schimbarea sau nu.”

De colectarea şi depozitarea deșeurilor selectate se va ocupa Gospodăria locativ-comunală. Sergiu Vasiliţa, şeful serviciului de salubrizare a întreprinderii, a menţionat: ” Colectarea separată a deșeurilor (sticla, plasticul și hîrtia) și valorificarea acestora reduce cu aproximativ o treimie (37%) volumul deșeurilor depozitate la groapa de gunoi. Avînd în vedere că Ialoveni are o groapă de gunoi, aceste containere sunt benefice pentru viitorul curat al localității.”

Potrivit primarului, în următoarea perioadă, în școlile şi grădinițele din oraș se vor organiza lecții speciale unde copiii vor învăța despre colectarea selectivă şi reciclarea gunoiului.Unii cetățeni nu se arată a fi atît de optimiști precum autoritățile. Oamenii spun că nu se va respecta noul principiu de colectare a gunoiului.

Ana Dabija, locuitoare a orașului Ialoveni spune:  ”Sper să nu fie un eșec, dar experiența spune că mai întâi de toate este nevoie de o campanie de informare și educare a cetățenilor.  Oricum lumea va arunca cum a aruncat şi până acuma”,

Alții însă au conștiința împăcată și spun că sunt obișnuiți cu separarea deșeurilor în casă.  ”Până acum duceam hârtia, plasticul și sticla la tomberoanele din Chișinău. Acum îmi va fi mai ușor.”, spune Simion Ciochină.

Cele 100 de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor au costat 400 mii de lei şi vin să le completeze pe cele 1500 de pubele de plastic oferite ialovenenilor anul trecut. Orașul Ialoveni este unicul oraș din țară care va recicla gunoiul menajer, cu excepția capitalei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu