vineri, 30 octombrie 2015

Peleș-castelul de poveste al României



Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente de cultură și centre muzeografice din România. Aflîndu-mă prin împrejurimimile Sinaiei, nu am putut să nu am în itinerariu și acest obiectiv istoric. Tocmai de aceea, vă invit să facem o călătorie în timp și să descălecăm tocmai în secolul XIX. 

De printre copacii galben-verzui se ivește silueta elegantă a castelului de basm al României,  care pare o bijuterie în sine. Este exact genul de palat pe care și-l închipuie orice copil la auzul unei povești cu regi și regine. Curtea castelului, cu fantana in mijlocul curtii, in cel mai curat stil renascentistne surprinde plăcut. Curtea are un decor vesel, din plante si flori.

De la intrarea în castel suntem preveniți: ”La noi vizitarea se face numai în grupuri însoţite de un ghid, nimeni nu poate umbla de capul lui prin Peleş şi Pelişor, cum se întâmplă la Bran, unde turistul intră și se plimbă nestingherit cât şi pe unde vrea, că nu-i spune nimeni nimic”. Ne conformăm condițiilor și mai punem în picioare niște încălțări pentru a proteja parchetul lustruit și covoarele străvechi.
Ghidul încearcă să ne introducă în lumea lui Carol I de Hohenzolern, căruia ia aparținut Castelul și ne face cunoștință rînd pe rînd, cu cîteva din cele 170 de camere ale acestuia deschise către public.  De remarcat este liniștea impunătoare și mirosul plăcut de vechi. Sala de recepție sau Holul de Onoare cum i se mai spune, uimește cu bogăția lemnului sculptat. Sus, în paartea dreaptă găsim un element  de decor, dar de mărimi impunătoare: o scară circulară din lemn de stejar. Scara a fost și rămîne a fi impracticapilă, însă dă salonului o seriozitate impunătoare. Plafonul din sticla, impodobit cu vitralii reprezentand scene alegorice si motive heraldice, este mobil, putand fi actionat cu un motor electric sau manual. Plafonul mobil din sticla era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara.
Următoarea cameră este Sala de arme care conține peste 4000 de elemente, unele datînd chiar din sec XIV-XVII. Oriunde nu ai intoarce capul, vezi cîte un obiect ce te face să te simți în mijlocul unei lupte de război. Doar ostașii lipsesc. Totusi o statuie impunătoare de peste 2 metri infățișează imaginea unui luptător pe un cal. Armurile de pe cei doi , ne spune ghidul, cîntăresc peste 20 de tone.  Pereţii sunt decoraţi cu lambriuri din lemn de stejar iar plafonul casetat cu steme şi devize în limba latină.
Exclamațiile turiștilor nu contenesc să apară: ”Cum să nu-și dorești să ieși în prima linie de război cu așa un echipament?” spune cineva din spate arătînd spre costumul de oțel și armamentul unui presupus ostaș.
Urmează biblioteca regelui Carol I, despre care aflăm că are o ușă secretă în spatele rafturilor cu cărți, un lucru deloc surprinzător pentru un castel. Cabinetul de lucru al regelui ne impune în priviri un birou și un pupitru la care regele primea întotdeauna în picioare, audiențe oficiale.
Turul nostru în Castelul Peleș se încheie aici. Ar mai fi multe de spus despre Sala veche de muzică, Sala de bal, Sufrageria, dormitoarele și băile casteluilui, care, apropo sunt peste 30 la număr, dar lăsăm o urmă de intrigă.  
”Castelul are în patrimoniu peste 60.000 de obiecte. În fiecare săptămînă au loc schimbări de mobilier, de decorațiuni, de aceea, pentru a vedea totul, nu este deajuns o singură vizită. Vă mai așteptăm!”
Astfel, ghidul nostru ne lasă și pe noi cu o urmă de intrigă. Un lucru este cert,Castelul Peleș este un obiect turistic care merită vizitat nu numai odată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu