vineri, 30 octombrie 2015

Pantofii de azi și de ieri

Pantofii cu toc sunt considerați unul dintre cele mai alegante accesorii la care poate apela o femeie. Chiar dacă nu de puține ori se plîng de dificultatea de a le purta, femeilor le sclipesc ochii cînd văd o pereche de pantofi în vitrina unui magazin. Tocurile se asociază strict cu femeile, însă istoria ne arată că lucrurile nu au stat tot timpul așa. Asta deoarece primii purtători de pantofi cu toc a fost bărbații.
 Undeva prin secolul IX, războinicii persani au conceput un model de pantof cu toc pentru echitație, în scopul de a împiedica alunecarea piciorului călăreţului în scara de şa. Când soldatul se ridica în picioare pe scară, tocul îl ajuta să își mențină postura astfel încât să poată să tragă cu arcul mai eficient. 
6 secole mai tîrziu, Europa fusese curpinsă de un val de interes privind toate lucrurile de origine persană, așa că pantofii în stil persan au fost adoptați cu mult entuziasm de aristocrația occidentală. Încălțările au devenit un simbol al statutului social. Unul dintre cei mai pasionați colecționari de pantofi a fost regele Louis XIV al Franței. Cu o înălțime de numai 1,60 m, regele și-a ajustat statura cu încă 10 cm cu ajutorul pantofilor cu toc, adesea decorați cu scene din bătălii importante.  Tocul și talpa erau întotdeauna roșii.


A fost emis și un edict prin care numai membrilor curții regelui li se permitea să poarte tocurile roșii.Drept urmare, pentru a-ți da seama dacă o persoană era sau nu în grațiile regelui era nevoie doar  să îi verifici picioarele.
Moda s-a răspândit, rapid, peste mări și țări – portretul de încoronare al lui Charles II al Angliei din 1661 îl reprezintă pe noul rege purtând o pereche de tocuri franțuzești foarte înalte, roșii.
Din dorinţa de a părea de rang nobil, şi oamenii din clasele inferioare ale societății au adoptat stilul încălţămintei de acest fel. Femeile, pentru  a fi la un nivel cu bărbații, tind să-și masculinizeze imaginea. Își tundeau părul, fumau pipă, purtau pălării bărbătești . Astfel, treptat, tocurile intră și în dulapul femeilor.  Şi uite aşa s-a ajuns ca pantofii să nu mai aibă nicio utilitate pe străzile pline de noroi şi pietre ale Europei secolului XVII. 
Un secol a fost nevoie să treacă ca bărbații să renunțe definitiv la tocuri. La scurt timp, acestea dispar și din picioarele femeilor, căzând în dizgrație după Revoluția Franceză.
Pantofii cu toc au revenit în modă la mijlocul secolului XIX. Printre domeniile de activitate ce i-au readus în societate a fost arta fotografiei cu femei nude. De aici, se consideră că pantofii au căpătat o conotație erotică și senzuală pentru femei. 

Înalţi, subţiri, pătraţi, ascuţiţi sau coloraţi... Cert e că tocurile au intrat si au iesit din moda de-a lungul timpului. Fie că au fost mici, la începutul anilor ”70, sau înalte, în anii ”80 si ”90, fie ca au fost bloc, stiletto sau platformă, femeile rămîn a fi obsedate de orice se poate numi pantof.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu